Ceasefire Massacre

Den 18 juni 1994 är Giants Stadium i New Jersey grön av alla irländska fans som ska se sitt landslag spela VM-match mot Italien när två maskerade män dyker upp och börjar skjuta.

Den 18 juni 1994 är Giants Stadium i New Jersey grön av alla irländska fans som ska se sitt landslag spela VM-match mot Italien. I byn Loughinisland, Nordirland, är puben full av fans som kollar på matchen när två maskerade män dyker upp och börjar skjuta. ESPN-dokumentären "Ceasefire Massacre" är gjord av Alex Gibney, Oscarbelönad regissör bakom filmer som "The Armstrong Lie" och "Enron-kraschen".


New Jersey, 18 juni 1994. Giants Stadium är full av grönt när irländska fotbollsfans anländer för att titta på Irlands öppnande VM-match mot det mäktiga Italien. Känslan av optimism är smittsam. Celtic Tiger är i sin spädbarn. Bill Clintons beslut några månader tidigare att bevilja visum till den irländska republikanska ledaren Gerry Adams har lagt fart på en embryonal fredsprocess. Jack Charltons team går på planen före 75 000 glödande åskådare som har rest från hela världen för detta spel.

Bland fansen är den irländska premiärministern Albert Reynolds som sitter med ledande irländska affärsmän som har arbetat bakom kulisserna för att avsluta den 25-åriga konflikten i Nordirland. Den elektrifierande stämningen delas av supportrarna som tittar på matchen i Heights Bar, en liten pub i den lilla nordirländska byn Loughinisland, 24 mil söder om Belfast. I halvlek har irländarna tagit en överraskande 1-0.

Strax efter att andra halvlek började brast två maskerade vapenmän som tillhör en protestantisk terrorgrupp i Heights Bar. Trettio omgångar avfyras och sex oskyldiga män som tittade på en fotbollsmatch dödades. Ceasefire Massacre avslöjar hur jubelen kände sig inuti Giants Stadium tillsammans med fasan av vad som hände i Heights Bar, innesluter tidens stämning. Den brittiska regeringen sa att den skulle jaga mördarna och se till att de ställdes inför rätta. 20 år senare anser dock släktingarna till de som dog att den brittiska regeringen har frågor att besvara om sin egen roll i massakern. Faktum är att de nu tror att briterna hjälpte förövarna och försäkrade att de aldrig fångades. Frågan kvarstår: Varför?

Regissörens ord

Sport är spel. Men de kan också ha mycket bagage. När du planerar för lag verkar deras vinster och förluster spegla upp- och nedgångarna i ditt eget liv. Eller låt mig inte röra mig med det obestämda "du": det är så det fungerar för mig.

Fotboll - särskilt VM - kan också ta politisk symbolik som kan få dramatiska - och ibland dödliga - konsekvenser. Några exempel: Österrike mot Nazi-Tyskland - "Anschlusspiel" - 1938; Västtyskland mot östtyskland 1974; och den algeriska "oberoende" -rörelsen 1968, när viktiga algeriska spelare vägrade att spela för att ockupera Frankrike, då de utövar "la mission civilisatrice" genom att tortera dess koloniala undersökningar som strävar efter att vara fria.

Sedan var det Irland / Italien-matchen i finalen i 1994-VM. Det här var inte en historia som jag kände. Min vän Trevor Birney, vars team hade hjälpt till att producera min film, "Mea Maxima Culpa," berättade historien för ett år sedan. Eftersom jag har ett irländskt namn och bagage - släktingar till mig som inte dött i potatis hungersnöd kom från länen Sligo och West Meath - berättelsen var personlig.

1994 var Republiken Irlands lag - en ständig förlorare - på mirakulöst väg till VM-finalen i USA. Lagets tränare - engelsmannen Jack Charlton - hade lyckats få med sig ett antal begåvade spelare från hela Storbritannien som var "avlägsna irländska", eller, som en sportsförfattare sa, "om du någonsin har druckit en pint av Guinness, Jack väljer dig. " Det fanns en viss poesi för det, eftersom 1994, precis ovanför republiken, i Nordirland, de pro-brittiska och anti-brittiska paramilitarierna, efter 25 år av nådelöst dödande, slutligen pratade om att få slut på konflikten känd som "oroligheterna."

I själva verket ledde vägen till finalen genom Nordirland. 1993, på en kall novemberkväll på Windsor Park i Belfast, före en fientlig folkmassa, kom republiken tillbaka från 1-0 ner när Alan McLoughlin - en liten begagnad sub - startade upp ett mål för slaget som fick laget ett resa till Amerika. Följande sommar, i New Jersey på Giants Stadium, skakade av lusten från irländska amerikaner, slog republiken powerhouse Italien 1-0. Eftersom freden var på väg att bryta ut i Nordirland, och irländare över hela världen hade visioner om att vinna världsmästerskapen, verkade firandet berätta en av de mytiska politiska sportmoment - som det amerikanska hockeylaget som slog Ryssland i "The Miracle on Ice "-spel vid OS 1980, eller Springboks som vann för Nelson Mandela vid 1995 års VM i rugby - det skulle leva för evigt.

Inte så snabbt.

I Loughinisland, en liten by i Nordirland, såg varje lokal bonde, fiskare och lastbilschaufför matchen på en gammal rörtv i Heights Bar, den enda puben inom mil från betesmarker. Strax efter halvtid kom två vapenmän in i baren. Ingen såg dem för att alla tittade på spelet. De var hängda i balaklavor och knänade ner i dörren och öppnade eld med attackgevär, dödade sex och sårade fem. När de sprang ut ur puben och hoppade in i sin getaway-bil hördes de att skratta.

Från en sådan nådelös brutalitet kom hoppet. I Nordirland blev alla parter så äcklade av det meningslösa, fega våldet att massan i Loughinisland hjälpte till att driva fram en fredsprocess som ledde ett vapenvapen några månader senare.

Men för offrens familjer fanns ingen fred. Till och med idag, 20 år senare, har ingen hållits ansvarig för brottet. Och ingen vet varför Heights Bar riktades.

Det finns mysterier inom mysterier dolda i dimman i Loughinisland.

Trots upptäckten av ögonvittnen, återhämtningen av tillflyktsbilen, vapnen, balaklavor, fingeravtryck och DNA, varför var ingen anklagad, men inte dömd? Varför förstördes nyckelbevis av lokal polis? Det visar sig att attackgevärerna var från Tjeckoslovakien, omlastade till Sydafrika och fördes till Nordirland med hjälp av brittisk underrättelse. Drog de strängarna för attacken och omslaget?

Och vad av det faktum att mördarna väntade till mitten av spelet för att attackera? Siktade de på själva spelet med all dess betydelse? Hoppades de att döda hoppet som det representerade med kulorna från deras vapen? I fotbolls-VM är ett spel inte alltid bara ett spel.

Kanal

Cmore