Hillsborough

Den 15 april 1989 möts Liverpool och Nottingham Forest i en FA Cup-match på Hillsborough-stadion i Sheffield. Det ska sluta i en katastrof där 96 människor mister livet.

Den 15 april 1989 möts Liverpool och Nottingham Forest i en FA Cup-match på Hillsborough-stadion i Sheffield. Det ska sluta i en katastrof där 96 människor mister livet. Denna fotbollsdokumentär skildrar både händelsen, vad som ledde fram till den, och dess efterspel. För regin står Daniel Gordon som då var ett ungt Sheffield-fan med säsongsbiljett på Hillsborough. En film från ESPN:s ”30 for 30".

Hillsborougholyckan inträffade 15 april 1989 på Hillsborough Stadium då 96 Liverpool FC-fans miste livet. Olyckan skedde då Liverpool FC mötte Nottingham Forest FC i FA-cupens semifinal. Över 25 000 kopites (Liverpoolanhängare) hade åkt dit för att stödja sitt lag på bortaplan. Många supportrar var sena och försökte pressa sig in i arenan, vilket gjorde att supportrar som stod längst fram blev fastklämda. Polisen hade öppnat en grind för att publiken skulle kunna komma in snabbare, men lyckades inte dirigera publiken till de separata sektionerna tillräckligt snabbt. Människorna som tryckte sig in i arenan var inte medvetna om problemet längst fram utan fortsatte att trycka på, varpå 96 personer miste livet och 766 blev skadade.

Vid Liverpools arena Anfield finns idag Hillsborough memorial där namnen och åldrarna på de avlidna finns angivna och där brinner en evig eld.

Polisen försökte mörklägga sin egen inblandning i orsakerna och händelseförloppet kring tragedin, och supportrarna fick skulden för olyckan i massmedia. Efter flera rapporter och en lång tids processande av bland annat anhöriga till de avlidna, kom en dom i april 2016 av en jury i Storbritannien, som fastställde att den brittiska polisens agerande bidrog till tragedin.

Sanningen bakom Hillsborough-katastrofen den 15 april 1989. Se BBC:s dokumentär igen. Och igen.

Kanal

Cmore