Historien om Tiger Woods

Tiger Woods är den spelare som i modern tid har haft största betydelse för golfen. Med honom exploderade intresset i slutet av 90-talet innan skandaler av otrohet och skador höll honom borta från banan.

Woods är den spelare som i modern tid har haft största betydelse för golfen. Med honom exploderade intresset i slutet av 90-talet innan skandaler av otrohet och skador höll honom borta från banan.

Eldrick Tont "Tiger" Woods, född 30 december 1975 i Cypress, Orange County, Kalifornien, är en amerikansk professionell golfspelare. I augusti 2006 tog han som trettioåring sin femtionde seger på PGA Touren (den yngste i historien med så många segrar). Namnet "Tiger" kommer från en av hans fars vänner, en vietnamesisk soldat som stred med fadern i Vietnamkriget.

Innan Tiger Woods fyllde 24 år hade han redan vunnit 21 professionella turneringar, vilket tangerade rekordet från 1913.

Hans amatörbedrifter (han blev professionell hösten 1996) är de mest imponerande i amatörgolfens historia:

3 USGA junior-amatörmästerskap 1991-1993 (vid femton års ålder var han den yngste att vinna) 3 USGA-amatörmästerskap 1994-1996 (vid arton års ålder var han den yngste att vinna) som innebar 18 matchsegrar i rad Hans karriärväg till den officiella titeln som världens främste golfspelare den 15 juni 1997 var den snabbaste någonsin (och han var också den yngste som uppnått denna titel), vid 21 års ålder (han slog därmed ett 29 år gammalt rekord).

Woods låg som nummer ett på golfens världsranking från 15 augusti 1999 till 29 augusti 2004, det vill säga 264 veckor i sträck. Hans pråliga och atletiska stil, och hans blandade etniska ursprung (afro-amerikan, asiat, indian och vit) anses ha bidragit till ett uppsving i golfens popularitet i USA och världen i stort, framför allt hos minoriteter som tidigare ej intresserade sig för golf.

Han är den femte golfspelaren någonsin som under sin karriär vunnit alla de fyra stora turneringarna (de fyra första var Gene Sarazen, Ben Hogan, Jack Nicklaus och Gary Player).

År 2000 hamnade han på framsidan av tidskriften Time Magazine, 40 år efter att Arnold Palmer blivit den förste golfspelare som hedrats på detta sätt.

I och med segern i US Masters 2001 blev han den förste golfspelaren som vunnit de fyra stora turneringarna i rad. (Detta skedde dock inte under ett och samma kalenderår varför det inte omnämndes som grand slam utan som Tiger slam.) Han höll fram tills år 2011 det lägsta segerresultatet i US Opens historia på -12 under par, vilket slogs av Rory McIlroy år 2011 som då vann på -16 under par. Woods erhöll även det lägsta segerresultatet i PGA Mästerskapets historia år 2000 då han vann på -18 under par, fram tills år 2016 då Jason Day vann på -20 mot par. Även i British Open, den äldsta golftävlingen i världen, hade Woods det lägsta segerresultatet någonsin på -19 under par, en bedrift han gjorde år 2000, men som slogs år 2016 av Henrik Stensson. I US Masters har Woods, tangerat med Jordan Spieth, det lägsta segerresultatet någonsin på -18 under par, men erhåller fortfarande (år 2017) den största segermarginalen på 12 slag.

Hans segermarginaler i US Open och i US Masters är rekord. Hans 15 slags segermarginal framför den närmaste konkurrenten i US Open år 2000 är det största i tävlingens historia sedan den startade år 1895, samtidigt som han har vunnit med jämförbara marginaler i de tre andra stora turneringarna. Vid turneringen "TOUR Championship" år 2003 slog han Byron Nelsons rekord i antal gånger i rad han klarat kvalgränsen i turneringar - 113 gånger i rad (den aktive spelare som låg tvåa hade då 26 gånger i rad).

Associated Press har utnämnt honom till årets idrottsman tre gånger, något ingen slagit och endast Michael Jordan också uppnått.

Kanal

Viaplay