Hawaiian - The Legend of Eddie Aikau

Dokumentär om en av Hawaiis stora söner, den legendariske surfaren och livräddaren Eddie Aikau.

Dokumentär om en av Hawaiis stora söner, den legendariske surfaren och livräddaren Eddie Aikau som tidigt tog sig an de största vågorna vid öns kust. Han omkom under ett räddningsförsök till havs men minnet av legenden lever, inte minst i form av den årliga surftävlingen "The Eddie" i Waimea Bay där han jobbade som livräddare. "Hawaiian: The Legend of Eddie Aikau" ingår i ESPN:s serie "30 for 30".

Jag fick samtalet från Jeff Divine, den värdefulla surffotografen och fotoredigeraren av The Surfer s Journal i San Clemente, Kalifornien.

"Hej Sam, sa Jeff. Jag städade mitt garage, gick igenom några saker och hittade något du kanske är intresserad av.

Jeff visste att jag vid tidpunkten producerade och regisserade en dokumentärfilm om livet och tiderna för Eddie Aikau, den ikoniska hawaiianska vattnet som är mest känd för namngiven storvågshändelse som hölls i hans ära i Waimea Bay och det ännu mer ikoniska bildekalet Eddie skulle gå. Profilering av en karaktär som Eddie Aikau visade sig vara en utmaning, det gamla ordet om när man väljer mellan sanningen och legenden, tryck alltid legenden ordentligt i åtanke som något att inte göra här. Aikau, som dog i ett räddningsförsök efter kapningen av den polynesiska resande kanot Hokulea 1978, är en av de mest kända, minst kända figurerna i surfhistoria. 28 år av Quiksilver till minne av Eddie Aikaus stora våghävningsevenemang i Waimea har sett till det, liksom det allestädes närvarande bildekalet. Men bortsett från dessa uppriktigt erkända men i slutändan marknadsförande erkännanden, visste surfvärlden väldigt lite om Eddie Aikau: under de 35 åren sedan hans död hade ingen större surfpublikation någonsin haft en Aikau-profil. Det var som om surfmedierna var nöjda med att låta Quiks annonser och reklammaterial upprätta och upprätthålla Eddie's arv. Problemet med det var att Quiksilver, dock välmenande, inte kunde hitta mycket att arbeta med. Uppenbarligen tycktes bara en handfull Aikau-bilder ha funnits under de senaste två och ett halvt decenniet samma tre eller fyra foton dök upp på affischer och annonser medan mycket lite hade lagts till i standardberättelsen. Aikau, den främsta unga Hawaii-storvågrytaren som blev kung av viken, Waimeas första livräddare och dömd besättningsmedlem i Hokulea, som i mars 1978 kapades i tunga hav vid Molokai medan han försökte segla till Tahiti. Det handlade om allt som någon tyckte veta om Eddie Aikau, allt som alla verkade behöva veta om Eddie. Men om jag verkligen skulle väcka Eddis berättelse till liv, att gå utöver affischer och bildekaler, behöver jag mer.

Därför körde jag ner till The Surfer's Journal-kontor för att träffa Jeff Divine, som inte skulle ha ringt mig om han inte hade hittat något bra. Och bra var det. När han städade en gammal låda i sitt garage hade Jeff upptäckt innehållet på skrivbordet han satt på när han arbetade som fotoredaktör för Surfer Magazine för över 20 år sedan. En sak var ett kassettband som enligt Jeff anlände till Surfer 1976 men som aldrig hade lyssnat på. Skrivna på bandet, bleknade nu, var fyra namn: Eddie, Clyde, Kimo, Bradshaw. Vi skruvade upp en gammal bombox från lagret (vem har kassettdäck idag?) Spratt i det gamla bandet och stod tillbaka förvånande. Här var Eddie Aikau och Clyde Aikau, som intervjuades av den lika legendariska Hawaiian stora vågrytaren Kimo Hollinger (med hjälp av en ung Ken Bradshaw) om den kommande North Shore pro-säsongen 1976. Framför allt hur den Hawaiianska mottagningen skulle se ut för de återvändande Aussie-proffsen som Rabbit Bartholomew och Ian Cairns, som, efter sina triumferande föreställningar den föregående vintern, var de nuvarande media-älsklingarna.

Australierna är bra surfare, bra, kom Eddie Aikaus röst, kuslig nu, som från den andra sidan av graven. Vi är bra. Men de skryter, Kimo, de skryter. De skryter för mycket, man. Och i år kommer det kämpar. Det kommer att bli slagsmål.

Clyde försöker interagera, men Eddie fortsätter, men jag vill inte slåss mot någon. Skit, jag vill inte slåss.

Och när jag lyssnade på de orden, talade så vittigt av den unga Hawaiian, visste jag att jag hade min film. För med dessa ord visade Eddie Aikau sig vara en riktig hjälte. Åh, han bevisade det på andra, mer uppenbara sätt. Med mer än tio år i livräddningstornet i Waimea Bay, vilket gör över 500 räddningar utan förlust av liv på sin klocka. Och hur han dog, paddlade mot alla odds i ett försök att rädda sina drabbade Hokulea-besättningskamrater. Men det var de ord från Eddie, som aldrig hörts av någon annan förrän i detta ögonblick, som satte kroken i mig. Kom ihåg vad som hände den vintern, när kanin Bartholomew anlände till North Shore bara för att i korthet misshandlas och förvisas av arga Hawaiians lokalbefolkning. Hur han och Ian Cairns hade fått dödshot; hur de höll sig i sina condos, rädda för att visa sina ansikten. Hur hela framtiden för professionell surfing hängde i balansen. Och hur just när krisen växte ut ur kontrollen var det Eddie Aikau, lika hårt stolt en hawaiier som någonsin har kört en våg, som tog saken i sina egna händer och organiserade personligen en ho oponopono. I Hawaiian är en ho oponopono ett familjemöte där båda sidor lufter sina klagomål, uttrycker sin motsägelse och kommer till ett fredligt avtal. Det här Eddie gjorde för Aussierna, även om de blev stängda genom och genom deras nationalistiska braggadocio och i motstånd från sitt eget folk. Eddie steg upp och var fredsmakaren. Han brydde sig tillräckligt om vad han tyckte var rätt att ta det steget. Återigen satte han sig i fara för någon annan.

Att mer än någon stor våg som han någonsin surfade är det som gjorde Eddie Aikau till en riktig hjälte.

Och det var min film.

Kanal

Cmore